Skip to main content
Happy Green Logo
Fri frakt över 599 kr Snabb leverans Utvalt av experter
Bloggbild för: Vitaminguide

Vitaminguide

Kropp & Hälsa
2 juli 2024 7 min läsning

Vitaminer och mineraler är viktiga för vår hälsa. Vid en varierad och balanserad kost får vi i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler. Beroende på livsstil eller andra förutsättningar kan dock behovet av vitaminer och mineraler öka. Ett kosttillskott kan då vara ett bra komplement för att se till att kroppen får de vitaminer och mineraler som den behöver för att fungera optimalt. Här guidar vi dig genom de vanligaste vitaminerna, var du hittar dem och hur mycket du behöver få i dig.

A-vitamin


A-vitamin är bra för: Synen, huden och slemhinnor. A-vitamin brukar ofta rekommenderas till gravida då den behövs för fostrets tillväxt och utveckling.

A-vitaminbrist: Nattblindhet och nedsatt immunförsvar. A-vitaminbrist är ganska ovanligt i Sverige. De flesta av oss äter en varierad kost och dessutom är mjölken vi dricker A-vitamin berikad.  

A-vitamin finns i: Lever, ägg, fisk, mjölk, ost och matfett. Provitamin A eller Betakaroten finns i rotfrukter, bladgrönsaker och frukt. Den kan sedan omvandlas till vitamin A i kroppen.

Rekommenderat dagligt intag: Dagsbehovet varierar beroende på kön och ålder. Har du planer på att bli, eller är gravid ska du inte äta mer än 1 mg som kosttillskott. En för hög dos kan ge fosterskador.

För att få i dig dagsbehovet behöver du äta tex. 1 stor morot.

Visste du att: Kroppen kan själv lagra A-vitamin med hjälp av bl.a. levern. En tillfällig A-vitaminbrist kan därför kroppen själv reglera.

B-vitamin


B-vitamin är bra för: Ämnesomsättningen, tillverkningen av röda blodkroppar, nervsystemets funktion och bildningen av viktiga beståndsdelar i kroppens DNA.

B-vitaminbrist: Trötthet, yrsel, depression, nedstämdhet, domningar och lättretlighet.

B-vitamin finns i: Kött, fisk, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, baljväxter, potatis, mandel och bär.

Visste du att: Kroppen behöver totalt 8 olika B-vitaminer för att fungera och må bra, bland dem är vitamin B6 och B12 viktigast. Om du tränar är vitamin B6 bra eftersom det bidrar till att bilda och bryta ner aminosyror. B12 bidrar till att musklerna kan få snabb energi när dem behöver det. Folat eller Folsyra är olika former av samma B-vitamin och är nödvändig för kroppens nervsystem och celler. Folsyra är extra viktig för gravida kvinnor och du får enklast i dig den om du äter gröna grönsaker!

Tiamin (B1)
För att få i dig dagsbehovet av vitamin B1 behöver du äta ca 50g solrosfrön.

Riboflavin (B2)
För att få i dig dagsbehovet av vitamin B2 behöver du äta ca 170g mandel eller 6 stekta ägg.

Niacin (B3)
För att få i dig dagsbehovet av vitamin B3 behöver du tex. äta ca 100g rostade jordnötter eller 70g kruskakli.

Folsyra
För att få i dig dagsbehovet av Folsyra behöver du äta tex. 149g spenat eller 80g sojabönor. 

Pyridoxin (B6)
För att få i dig dagsbehovet av vitamin B6 behöver du äta ca 80g vetegroddar eller 140g lax.

Vitamin B12 
För veganer är det nästan omöjligt att få i sig tillräckligt med vitamin B12. Det gäller även vegetarianer som inte äter ägg och mjölk. Många ris och havreprodukter är därför berikade med B12. Tänk på att de ekologiska alternativen aldrig är berikade. Vitamin B12 brist kan i ett tidigt stadie ge symtom som tungsveda, blödande tandkött och sår i mungiporna. Allvarlig B12 brist kan ge blodbrist och neurologiska besvär.

För att få i dig dagsbehovet av vitamin B12 behöver du äta ca 60 g ryggbiff eller 2 ägg.

C-vitamin


C-vitamin är bra för: immunförsvaret, motverkar infektioner, bra för ämnesomsättningen, bidrar till bättre hud, tänder, skelett och blodkärl. Vitamin C är en naturlig antioxidant och skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

C-vitaminbrist: Lindrig brist kan ge förkylning, infektioner, trötthet, lättretlighet, depression, tandlossning, blödande tandkött och muskelsvaghet.

C-vitamin finns i: Nypon, paprika, frukter och bär, nässlor, kålväxter och spenat.

Rekommenderat dagligt intag: Dagsbehovet varierar beroende på kön och ålder. Vuxna 75 mg

För att få i dig dagsbehovet av C-vitamin behöver du äta en halv paprika, en stor apelsin eller 90g broccoli.

Visste du att: Vitamin C är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden vitamin C i maten. Se därför till att få i dig färska grönsaker och frukt varje dag eller ett kosttillskott.

D-vitamin


D-vitamin är bra för: Kalkbalansen i tänder och skelett.

D-vitaminbrist: Trötthet, muskelsvaghet och värk i skelett.

D-vitamin finns i: Fet fisk som lax, sill och makrill. Vitamin D finns också i ägg och mjölkprodukter. Vi får i oss D-vitamin på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när du vistas i solen. 

Rekommenderat dagligt intag: 10 mikrogram respektive 20 mikrogram för äldre och de med liten solexponering.

För att få i dig dagsbehovet av D-vitamin behöver du äta en makrillfilé eller 80g lax.

Visste du att: Under sommarhalvåret lagrar kroppen D-vitamin från solens strålar för att kunna utsöndra den under vinterhalvåret, dessvärre räcker ofta inte reservlagret för oss här i norden, vilket gör att man ofta rekommenderar D-vitamin som kosttillskott.

E-Vitamin


E-vitamin är bra för: Huden och dess elasticitet, den förbättrar musklernas syreupptagning och är viktig för tarmens funktion. E-vitamin klassas som en naturlig antioxidant och skyddar kroppen från fria radikaler.

E-vitaminbrist: Hjärt-och kärlsjuksommar, led –och muskelbesvär, benskörhet, acne och hormonella störningar. Brist på E-vitamin är ganska ovanligt eftersom vi får i oss mycket via maten.

E-vitamin finns i: Framför allt frön och vegetabiliska oljor, avokado, ägg, gröna bladväxter och fullkornsprodukter.

Rekommenderat dagligt intag: Dagsbehovet varierar beroende på kön och ålder. Vuxna 8-10mg.

För att få i dig dagsbehovet av E-vitamin behöver du äta ca 35g pumpafrö eller 4cl rapsolja.

Visste du att: E-vitamin skyddar lungorna mot luftföroreningar och har en god effekt på fertiliteten hos oss människor.

K-vitamin


K-vitamin är bra för: Skelettets uppbyggnad och blodets koagulation, hjälper till att producera protein och är bra för huden.

K-vitaminbrist: blodet tappar sin förmåga att koaguliera, benskörhet och åderbråck.

K-vitamin finns i: Främst gröna bladgrönsaker som broccoli, spenat, grönkål och brysselkål men även i animalistiska livsmedel och oljor exempelvis rapsolja.

Rekommenderat dagligt intag: Vitamin K ingår inte i de nordiska näringsrekommendationerna. Däremot har amerikanska Institute of Medicine skattat ett så kallat tillräckligt intag till 90 för kvinnor och 120 för män.

Visste du att: Nyfödda barn får alltid en injektion av vitamin K eftersom de saknar de bakterier som bildar vitamin K och bröstmjölken innehåller för lite vitamin K för att skydda barnet. Det kan vara svårt att veta om du får i dig tillräckligt med vitamin K eftersom innehållet i livsmedel beror på yttre faktorer vid odling och lagerhållning.

Vad ska jag tänka på när jag använder kosttillskott?

Om du känner dig osäker på vilken funktion kosttillskott har och vad man ska tänka på när man använder kosttillskott rekommenderar vi dig att läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats

För de allra flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Ibland behövs ett kosttillskott av ett vitamin eller mineral för att komplettera kosten. Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.

Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.

Men att äta kosttillskott är inte alltid nyttigt. Tvärtom kan det vara onödigt eller farligt. Kosttillskott är ofta en mycket koncentrerad form av ett ämne, en växt eller något annat.

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/ 2017-02-02

Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig, balanserad kost och hälsosam livsstil. Överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen.